YENİLENME
01
Aug

YENİLENME

Hepimiz yaşadığımız çevreyi gözlemler ve kendimizce farkındalıklar oluştururuz. Bodrumun merkez alanında zaman içinde ciddi aksaklıklar oluştuğunu hepimiz görmekteyiz. Standartlarının bozulduğu hissi hepimizde hakim bir duygu halini almaktadır. Bu da standartların altında bulunma halini getirir. Bundan kastım genellikle Bodrum merkezinde görmek istediğimiz kaliteyi gözümüzün aramasıdır. Bu tip çekim gücü yüksek kent merkezlerinde standartlar düşmeye başlarsa artarak devam eder ve netice gerilemeye hatta köhneleşmeye gider. İşte bu noktada farkında olupta umursamazlık duygusuna kapılmadan gerekli disiplinlerin tedbirleri alması gerekir.

Burada birinci olarak iş yöneticilere ve en önemlisi kamu katılımına düşmektedir. Yöneticilerin bu işe inanması ve yüksek oranda kamu katılımını sağlaması şarttır. Yoksa hedefe varılması mümkün değildir. İkinci olarakta ciddi bir planlama ve tabiki tasarım.

Kentsel tasarımların temel unsarlarının yanında bence en önemsenmesi gereken konu estetiktir. Bu günün dünyasında kent merkezleri güzel olmak zorundadır. Bu alanlar evimizn salonu gibidir. Tüm misafirlerimizi orada ağırlarız. Süsleme unsurlarını kentsel mobilyaları en iyi şekilde tasarlamalı ve fonksiyonel oldukları kadar da estetik olmalarına çok önem vermeliyiz. Daha güzel bir aydınlatma düzeni ve aygıtları,tüm alt yapının altta alınması, yangın musluklarına kadar tüm kentsel mobilyalara daha çağdaş bir form vermek çok şık ferforjeler yapmak ve tabi ki kaldırımlarımıza zengin bir görünüm kazandırmak gibi, kısacası yaşadığımız şehre zenginlik ve zevk katmak asıl amacımız olmalıdır.

Kentsel merkezlerin devamlılığını sürdürebilmesi için ekonomik yapısını koruması ve geliştirmesi gerekmektedir. Bugünün dünyasında alışveriş kavramı avm’ lerle birlikte anılır olmuş ve toplumsal alışkanlıklar değişim göstermeye başlamıştır. Şunu iyi anlamak gerekmektedir. Alışveriş merkezleri her şeyin topluca bulunduğu düzenli temiz ve sosyal aktivitelere olanak veren çağımızın sosyal toplanma alanları haline gelmiştir. Bodrumda bu rüzgardan etkilenmektedir. Bodrumlu da artık hem alışveriş hem de sosyal etkinlik için yarımadadaki alışveriş merkezlerini tercih etmektedir. Bu anlamda, kent merkezindeki ticaretinde alışveriş merkezleri ile rekabetçi bir yapıya kavuşması için o standartlara ulaşması gerekir. Kent merkezinin zorunlu olarak uğranan bir yer değil tercih edilen ve seçilen bir konuma gelmelidir. Bu alanlarda kalitenin niçin yükseltilmesi gerektiğine iyi bir neden daha oluşturmaktadır.

Çekim gücü yüksek bu alanlar nüfus yanında ulaşım problemleriyle baş etmek zorundadır. Bu planlamanın en zor ve sıkıntılı noktasını oluşturmaktadır. Günümüz dünyasında ulaşım araçlarında sahiplik oranı bilhassa Bodrumda yüksektir. Merkeze gelen çevre beldeler genellikle özel araçlarıyla gelmekte yazın bu çok daha fazla olmaktadır. Yayalaştırma çalışmaları yapılan alanların mutlaka çevresel otoparklar ile beslenmesi şarttır. Bu tip kent merkezlerinde mülkiyet yapılarının eski olması ve rantın yüksekliği kamusal alanların yaratılmasında sorun teşkil etmektedir. Fakat yöneticiler kamu katılımını sağlayarak ve doğru bir planlama ile sorunu aşabilirler.
Bugün yapılan tasarımda, trafiğin tek yönlü ve tek şeritli verilmesi yerine bu alanın tamamen yayalaştırılması ve sosyal mekanlar yaratılması kente çok daha yüksek bir kalite getirebilirdi. (İstiklal caddesi ,Roma tarihi kent merkezi v.b.) Ambulans, itfaiye ve güvenlik hizmetliklerinin sağlanması konusunda bu tip tek yön uygulamalarında sorunlar çıkmaktadır. Bu konularda bilhassa yangın musluklarının

çoğaltılması, acil müdahale noktaları oluşturulması ve bisikletli veya motorlu güvenlik birimleri gibi tedbirler alınması gerekebilir.

Bodrum gibi denizle bütünleşmiş bir kentin her fırsatta onunla kuçaklaşması lazım. Geleneksel yapının korunurken onu bozan unsurların kaldırılması ve kamuya mal edilmesi anlamında eski bir otelin bulunduğu alanda bir kentsel boşluk yaratmak ve Bodrumu bu cadde üzerinde tekrar denizle barıştırmak bana artık Bodruma birde denizden bakmak gerektiğini hatırlattı.

HAMDİ ERDOĞAN
Y.MİMAR

08/2014